Yvonne před londýnským mikrofonem

13.09.2008 09:45

Yvonne před londýnským mikrofonem

    Yvonne Přenosilová, naše big beatová zpěvačka, se nedávno vrátila z třínedělní návštěvy Londýna, kam odjela jako první z našich na pozvání britské rozhlasová a televizní společnosti BBC.

    Jaké bylo moje přijetí a první dojmy? Sotva jsem v Londýně vystoupila z letadla, vrhlo se na mne asi třicet novinářů a fotoreportérů.Otázky jen pršely.kdo je mým nejoblíbenějším zpěvákem, jak se mi líbí jeho účes,co na sobě nosím.když jsem večer četla noviny, s hrůzou jsem zjistila, že tam nebylo vůbec nic z toho, co jsem jim řekla, Psali si prostě, co sami chtěli.Můj přilet také večer promítali ve skotské televizi.

    Londýn? Měla jsme dojem, že je celonárodní pohřeb.Všichni v tmavých, černých šatech, páni v tvrďácích a s deštníkem.Největší potíž mi dělala doprava v levém směru.

 

  

 

 

Big beat a Yvonne

Představte si toho odvážlivce, který by exportoval do země automobilů, jako jsou například Spojené státy auto stejného druhu, stejně kvalitní, jenže jiné značky. A představte si, že po chvíli nedůvěry a vyčkávání dají najednou zákazníci v těchto zemích přednost značce, která zde není ani tradiční, ani dosud oblíbená.Jenom proto, že je automobil kvalitní, vyhovuje představám zákazníků a má sympatické zvláštnosti, které obec zájemců přitahují jako vosy med.

Snad se to zdá za vlasy přitažené, ale podobným způsobem dosáhla úspěchu Yvonne Přenosilová v kolébce big beatu – v Anglii.

Celá řada kvalitních anglických zpěváků a zpěvaček byla tři týdny v lednu zastíněna tmavovlasou a jak psaly přední londýnské deníky, typickou Slovankou, která se přes noc stala hvězdou na anglickém big beatovém nebi. Její hluboký, melodický hlas tolik odlišný od vysokých hlasů anglických zpěvaček dokázal zaujmout náročné anglické konzumenty. Zajímavé je, že nejpovolanější kritikové kromě nemalé chvály na to, že Yvonne vládne jazykem ostrovanů jako rodilá, si pochvalovali též její přednes. Tvrdili dokonce, že je jí rozumět víc, než domácím interpretům.

Před dvěma roky Yvonne začínala. Byla jednou z talentovaných zpěvaček.První písničku, kterou zpívala s Olympikem – Roň slzy – zná dnes již většina mladých. Tenkrát před dvěma lety zpozoroval Forman u ostýchavé dívky, která přišla na jeho konkurs zazpívat s kytarou, fortelný talent, cit a inteligenci. Jenomže vystoupení a natáčení zabírá hodně času. Yvonne má letos před maturitou a známky nejsou zadarmo.V Troji je čtvrť vilek s velkými zahradami.V jedné z nich svítí často dlouho do noci přízemní okno. To Yvonne ve svém pokojíčku sedí a učí se svoji oblíbenou angličtinu a méně oblíbenou matematiku, fyziku a chemii.Ač má daleko více povinností než spolužáci, nezůstává pozadu. Píli, jakou se dokázala protlačit mezi špičku našich zpěváků dohání i čas k učení.S cizími jazyky ji pomáhá maminka, s technickými předměty občas pomůže otec.Je jedním z předních odborníků v hutním projektovém ústavu.

A jak to vlastně bylo s tím Yvonniným pobytem v Anglii? Na Libeňskou školu přišla právě když probíhala hodina angličtiny skupina anglických učitelů a vedoucích klubu mládeže, která zde byla na studijní cestě.Spolužáci Yvonny se pochlubili, že mají ve svém středu zpěvačku a pánové Alcock a Williams chtěli Yvonnu slyšet. Musela jim zazpívat přímo ve třídě.Bez doprovodu. Když si pak poslechli v redakci Mladého světa bigbítové gramodesky Supraphonu, byli Yvonnou nadšeni. 1.listopadu pak poslal pak Alcock Yvonně pozvání na třítýdenní pobyt v Anglii.stal se jejím manažérem.Yvonne zpívala v londýnském rozhlase, třikrát dokonce vystupovala v televizi BBC, nazpívala gramodesku, aranžoval ji nejslavější anglický odborník T.Hatch.Rovněž dva samostatné Yvonniny koncerty byly pro bigbítu milovné publikum senzací. Páry na parketu přestávaly tančit a ovace nebraly konce. To prý je v Anglii největší úspěch.

Už od příjezdu do Londýna kolovaly v buržoazním tisku kolem Yvonne různé zvěsti, které senzacechtiví reportéři vymýšleli. Je prý socialistický rebel, rudý povstalec apod. Jenomže Yvonne je bystrá dívka.Při rozhovorech v televizi dokázala s vtipem a upřímností vlastních jejich 17 let přesvědčit anglické diváky, že jde o nejapnou senzaci, se kterou ona nemá nic společného.

Yvonne tedy již ochutnala plnými doušky slávu zpěvačky – hvězdy a přece je skromná a nenápadná jako dříve. Ví, co chce dokázat. Proto je k sobě kritická neústupná, má-li splnit nějaký úkol, který si předsevzala.Je veselá, optimistická, má ráda literaturu a hudbu, ve volných chvilkách nezapomíná na sport. Své veselí a smích dokáže rozdávat druhým.

 (přepis článků, nezachoval se zdroj)

 

V Anglii natočila Yvonne Přenosilová desku When My Baby Cries/Come On Home pro anglickou společnost PYE. Aranžoval ji a výrobu osobně řídil T.Hatch, autor písně DOwntown (Pátá).

V zimě 1966 vyšla u nás také deska My Colouring Book (Knížka omalovánek)/All By Myself (Sama). Yvonne ji natočila se sborem Lubomíra Pánka a skupinou Karla Duby.